Irish Red gebrouwen

In afwachting van de reeds gebottelde IPA zijn we gelijk aan de slag gegaan met een Irish Red. Door een late aanvang werd het koelproces in het donker in de tuin voorgezet. Desalniettemin is het ons gelukt het bier klaar te krijgen voor het vergistingsproces.

Tijdens het brouwen werd er uiteraard al hevig gefantaseerd over een geschikte naam voor een lookalike van Murphy’s Red en de bekende Kilkenny. Als eerbetoon aan de brouwers verwachten we er een Kilenky van te maken!

Irish red ale is een uitgebalanceerde, gemakkelijk drinkbare pint met een gemiddeld moutkarakter, vol van caramel en geroosterde tonen. De dieprode koperkleur komt van de caramout en een beetje hooggeëest graan, zoals geroosterde gerst. Ondanks het over het algemeen zoete karakter geeft het hooggeëest graan een beetje een droge smaak en soms een beetje  geroosterde geur. De bitterheid is gebalanceerd, maar door de donkere mout kan het zijn dat het bier wat meer bitter lijkt dan het IBU-level aangeeft. De hopgeur en –aroma zijn dikwijls amper te merken, maar er zijn merken met een beetje hopkarakter. Dit bier kan bovengistend gebrouwen worden als een ale, maar ook ondergistend als een lager, maar in beide gevallen is het gistkarakter tamelijk zuiver.