All Day I’ll Peppie A gebotteld

Het nieuwste succesnummer van Broederbrouw heeft een verrassend lekkere Session IPA opgeleverd.

Maar wat is een Session IPA?

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. 

Dat bittere, schuimige, beter houdbare bier werd een succes. Aan het eind van de Middeleeuwen was er bijna geen bier meer te vinden zonder hop. Maar pas rond 1790 werd er, in Engeland, aan pale ale extra hop toegevoegd, ná het koken. Dat is dry hopping, en het geeft geen bitterheid maar wel ‘hoparoma’. Dat aroma bestaat uit complexe plantenstoffen, die naar tropisch fruit kunnen ruiken, maar ook naar specerijen of bloemen. Toevoegen moet na het koken, want bij verhitting vervliegen de aroma’s.

Waar Session bier precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het meest geloofwaardige verhaal gaat terug naar de tijd van de Eerste wereldoorlog waar Engelse fabrieksarbeiders werkten in korte ‘Session breaks’

De arbeiders werkten lange zware dagen om munitie te produceren voor de oorlog. In de korte session breaks dronken de arbeiders graag een biertje. Om de productiviteit te waarborgen en de kans op ongelukken op de werkvloer te voorkomen werd er speciaal bier gebrouwen dat minder alcohol bevatte. Daardoor was deze All Day te drinken.

De Session IPA heeft als naam All Day I’ll Peppie A gekregen als eerbetoon aan 1 van de brouwers.